Epoksi kurutma, uzun işlem süresi olan epoksi zeminlerin uygulanmasını hızlandırmak amacıyla kullanılan bir zemin kurutma yöntemidir.
Epoksi, son zamanlarda çok sık kullanılan bir malzemedir. Özellikle zeminde uygulanır ve daha çok yüzey ürünü iken son zamanlarda masa, tablo, sandalye gibi aksesuar ve eşyaların yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Son derece sağlam bir malzemedir ve bu bakımdan da uzun ömürlüdür. Ama kurutma işlemi çok uzun sürmektedir, bunun için de özel kurutma yöntemleri tercih edilmektedir.
Epoksi, en basit tanımıyla reçine benzeri bir yüzey uygulamasıdır. Tabii reçine kadar basit bir yapısı yoktur. Bir uzun zincir molekül yapısına sahiptir. Bu bakımdan “kimyasal reçine” de denebilir.
Epoksi, reçinenin yapıştırma ve yapışma özelliğini içinde barındırır. Kendisi yapışıp bir zemin ya da yüzey oluşturabildiği gibi iki ya da daha fazla maddeyi de birbirine kaynaştırmak için kullanılabilir. Kuruduğunda ise sert, plastik bir madde haline gelecektir.
Epoksi, termoset plastik denilen bir maddeden oluştuğu için sıvıdan katıya ısı aracılığıyla geçmektedir. Bu ısı, rüzgar ısısı gibi, direkt etki eden değil, dolaylı olarak kurutma sağlayan bir yapıdır. Sıvıdan katıya geçmesi de onun en az 24 saat, hiçbir şekilde üstüne basılmaması anlamına gelir. Ayrıca doğal şartlarda kuruması 7 gün sürmektedir. Yedi gün, hiçbir şekilde ağır yük taşımamak, tekerli herhangi bir araç kullanmamak gerekmektedir. Epoksi, genelde fabrikalardaki yüzeylere ya da yapı sektöründe iki ürünün yapışması gibi hızın önemli olduğu sektörlerde kullanıldığı için süratli ve sağlıklı bir epoksi kurutma işlemi gerekebilmektedir.
Epoksi şu alanlara uygulanmaktadır:
Epoksi zeminler suya ve diğer pek çok kimyasal etkiye dayanıklıdır. Ahşap gibi şişme yapmaz, demir ya da çelik gibi paslanma yapmaz. Ayrıca diğer pek çok üründe olduğu gibi çizilmeye, kesmeye karşı hassas değildir. Epoksi ürününü çizmek ya da yapı bütünlüğünü bozmak oldukça zordur.
Sıcak yağ dökülse dahi epoksi zeminde zedelenme olmaz. Tüm bunlara ek olarak, herhangi bir deterjan ile kolayca temizlenmektedir. Duruşu da oldukça estetik olan epoksi, bu nedenle dekoratif uygulamalarda da kullanılmaktadır. En önemlisi ise içerisinde insan sağlığına, özellikle solunum yollarında büyük sıkıntı yaşatan, solvent maddesi bulunmadığı için tamamen kokusuzdur.
Epoksi, sağlıklı kurutulmadığı taktirde zemin kaplamasında bozulmalara neden olacaktır. Çok sağlam bir ürün olduğu için de bir yerinin kırılıp yerine yenisinin konulması çok zordur. O yüzden, iyi ve sağlıklı bir kurutma ile erkenden sonuç alınması gerekir.
Tüm malzemeler için en iyi kurutma aracı güneştir ama epoksi zeminler genelde otoparklara, sahalara yani kapalı mekanlara uygulandığı için maalesef her zaman böyle bir kurutma imkanı olmayabilir. Ayrıca, kurutma için havaya güvenmek hatadır çünkü pek çok zaman olduğu gibi hava durumu çok çabuk değişebilmektedir. Epoksi malzemesi ile kaplama yapılan ya da epoksi reçine kullanılan tüm alanlara epoksi kurutma uygulanarak güneşten bile daha etkili hem de kısa süren bir kurutma sağlanabilir.
Epoksi kurutma işleminin yapılma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Epoksi kurutma işlemi hem epoksi uygulanmadan önce hem de uygulandıktan sonra yapılmalıdır. Öncesinde uygulanma nedeni, zeminin tamamen kurutulmasıdır. Kuru ve nemsiz zeminde, epoksi çok daha hızlı kuruyacaktır. Ayrıca, nemsiz zeminde ya da nemsiz herhangi bir yüzeydeki epoksi uygulaması, sorunsuz olacaktır. Epoksi serme esnasında herhangi bir pürüz olmayacaktır. Epoksi öncesi yapılan zemin kurutma ile, zeminin ileri dönemlerde biriken nemden kaynaklı kaymalar, çökmeler yaşaması da engellenir. Epoksi uygulandıktan sonra kırılması ve bozulması çok zor olduğu için de zemindeki nemden kaynaklı sorunlar büyük maddi zararlara neden olabilir. Bu çok önemli bir etkidir çünkü yapılarınızın daha sağlıklı ve güvenli olması sağlanır.
Epoksi kurutma işlemi yapıldıktan sonra epoksi kurutma işlemi devreye girer. Burada amaç hızlı ve sağlıklı bir kurutma sağlamaktır. Kurutma işlemi esnasında odada kimsenin olmaması, kurutma işleminin daha hızlı ve sorunsuz yapılmasını sağlayacaktır. Epoksi kurutmada, en önemli amaç normal şartlarda yedi günde kuruyan zeminin ya da yüzeyin çok kısa sürede yedi günde kurumuş gibi sağlam olmasını sağlamaktır.
Tüm bu işlemdeki temel amaç, zemindeki nemi yok etmek ve kurutma esnasında kurumaya neden olacak nemi yok edip ısı ile kurutma sağlamaktır. Ama “Nem zaten gitti” diye düşünmemek gerekir. Tüm yapılar için nem zararlıdır ve belirli aralıklarla nem kurutma işlemi yapmak, zemini daha uzun ömürlü kullanmanıza katkı sağlayacaktır.
Epoksi kurutma, epoksi kurutma cihazları ile yapılır. Genelde zemin kaplamada kullanılan epoksi, hızlı kuruması için uzmanlar tarafından epoksi kurutma cihazı kullanılır. Epoksi kurutma cihazı, en basit işlem ile aşamalı olarak nem alma ve nihayet kurutma işini yapar.
Herhangi bir şeyin, kurumasına neden olan güneş, kurumamasına neden olan nemdir. Havada ise her iki öge de birlikte bulunur. Epoksi zeminlerin doğal şartlarda 24 saatte katılaşması ama yedi günde kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan da bu iki dengedir. Epoksi kurutma cihazları, havadaki nemi yok ederek ortaya olması gerekenden fazla bir ısı meydana getirmektedir. Zaten, ortamdaki nemin alınması, ısının yükselmesi anlamına gelir.
Epoksi kurutma cihazları, önce epoksi uygulanacak zeminin altından nemi alır. Zemin, epoksi uygulamasından sonra hava alamayacağı için bu işlem önemlidir çünkü nem, zeminden çıkacak yer bulamayınca zemini çürütür. Nemi alınan zemine sıvı halde epoksi dökülür. Uzman görüşüne ya da iş sahibinin isteğine göre zemin ıslakken ya da 24 saat geçtikten sonra kurutma işlemi uygulanır. Kurutma işlemi aslında direkt epoksi malzemesine uygulanan bir işlem değil, tamamen mekana uygulanan ve mekanın nemini alıp ısısını yükseltmeye yönelik bir işlemdir. Bu bakımdan alanda ne kadar epoksi uygulaması olduğu önemli değildir.
Epoksi kurutma işlemi, uzman değerlendirmesine göre birkaç saat ya da 24 saat sürebilmektedir. Tüm bu işlemler bittiğinde, nem dengesi sağlanır ve epoksi uygulanan zemin kullanıma açılır.
Ev-İşyeri-Depo-Fabrika-Otel-İnşaat ve Şantiyelerdeki Nem-Rutubet-Küf ve Koku problemlerinin az veya çok olması önemli değil sorunun çözümü için hizmet vermekteyiz. Firmamız ağırlıklı olarak İnşaat/Endüstriyel alanlarda hizmet vermekte olup; ev ve işyerlerinde yaşanan nem, rutubet, küf ve koku problemlerinde sizlere çözüm noktasında destek vermektedir. Avrupa Yakası: Güngören'de, Anadolu Yakası: Ataşehir'deyiz. Kocaeli / Tekirdağ / Bursa / Sakarya bölgelerine her hafta hizmet verilmekte. Küf yapınızın hastalığıdır, ev halkının sağlığı için küften korunun. Hizmetlerimiz hakkında Keşif-Talep-Sorularınızı cevaplamak için aşağıdaki iletişim formunu doldurmanızı rica ederiz. Danışmanlık hizmetimiz tamamen ücretsizdir.