Nem Kurutma
Nem Kurutma İşlemi
Ortamlardaki nem oranı, olması gereken oranın üzerinde seyredebilir. Bu durumlar insan sağlığı ve iş güvenliği için ciddi sorunlara neden olur. Nem kurutma işlemi, havadaki nemi, ideal oranına getirme işlemidir. İşlem sonucunda, havadaki nem dengelenir ve daha sağlıklı bir ortam meydana getirilir.
Nem Nedir?
Nem, havadaki su buharıdır. Nem mutlaka olması gereken, yokluğunda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşacağımız bir hava olayıdır. Nem, sıcaklığın hissedilmesinde, yağmurun yağmasında önemli bir etkendir. Ayrıca kişinin cilt elastikliğinde, akciğer sağlığında önemli bir rol oynar. Nemin fazla olması, insan sağlığı için ciddi sorunlara neden olur.
Olması Gereken Nem Miktarı Nedir?
Nem, hava olayı olarak bağıl nem olarak bilinir. Bağıl nem, havadaki buharlaşma ve yoğunlaşma miktarının dengesini bildirir. Bağıl nemin oranının düşük olduğu günlerde cildimiz kurur, nefes alışverişimiz düzensizleşir, evlerimizde parkelerimizin arası açılır, inşaat alanlarındaki çimento kuruma süresi olumsuz yönde değişkenlik gösterir. Bağıl nem fazla olduğunda vücudumuzda olan buharlaşma yavaşlar, bunalmaya başlarız, evlerimizdeki baklagiller de bozulma başlar, boyalı evlerde boyalar kurumaz.
Evlerde ideal bağıl nem oranı %50 olarak belirlenmiştir. %40 altı bağıl nem ve %50 üstü bağıl nem insan sağlığında uzun vadede ciddi sıkıntılara yol açar. İnşaat, depo gibi iş yerlerinde bağıl nem çok daha önemlidir. Genelde %50 – 55 arası bağıl ben oranı, her ortam için ideal nem oranıdır.
Neden Nem Kurutma İşlemi Yapmalıyım?
Nemin ideal oranda olması gerekir. Nemin düşük olduğu durumlarda insan vücudundaki buharlaşma en yüksek seviyeye ulaşır. Bu durumda, bedenimizdeki suyun en çok ihtiyacı olduğu alanlar kurumaya başlar. Dudak ve eller ile buharlaşma başlar, sürekli su içsek bile suyun işlenme zamanı buharlaşmadan daha yavaştır. Ciddi kuruluklar, en sonunda da akciğer rahatsızlıkları yaşanır. Bağıl nem çok yüksek ise insan vücudunda buharlaşma gerçekleşmez: “Oturduğum yerden terliyorum” tabirinin açıklaması budur. Hiç hareket edilmese bile terleme gerçekleşir. Bir süre sonra bedenimiz, kendisini savunmaya alır ve ateş çıkar. Soğutamama durumunda, ciddi sağlık sıkıntıları yaşanır.
Bağıl nemin en tehlikeli olduğu yerler depolardır. Depolardaki eşyanın türüne göre bağıl nemin verdiği zarar artar. Elektronik eşyalarda bozulma ya da oksitlenme meydana gelir. Eğer depoda gıda ürünü varsa kuru ya da ıslak fark etmeksizin gıdanın bozulma süresi kısalır. İlaç depolarının sürekli soğuk olmasının nedeni de bağıl nemdir. Bağıl nem, inşaat malzemesinin kalitelerinde bozulmaya yol açar. Eğer bağıl nem artarsa malzemeler kullanılmayacak hale gelebilir. Bu bakımdan, ortadaki bağıl nem dengesinin sürekli kontrol edilmesi, aşırı bir bağıl nemde nem alma ya da nem kurutma işleminin mutlaka yapılması gerekir.
Nem Kurutma İşlemi Nelere Yapılır?
Endüstriyel nem kurutma işlemi, öncelikle depolara, otellerdeki kilerlere, inşaatlara, sağlıkla ilgili ürünlerin tutulduğu mekanlara yapılmalıdır. Bazı durumlarda, sel baskınından sonra oluşan rutubeti kurutmak ve oluşan küfü gidermek amacıyla da yapılır.
Spor salonlarında, aletlerin düzgün çalışması ve uzun ömürlü olması için nem kurutma işlemi yapılır. Özellikle suyun ve dolayısıyla nemin çok olduğu su dolum tesislerinde nem kurutma işlemi elzemdir. İnşaatlarda, beton, şap, boya kurutmayı hızlandırmak amacıyla nem kurutma işlemi yapılır. Seralarda, ürünlerin doğal şartlarla daha hızlı büyümeleri, olası küf oluşumlarının engellenmesi, zirai ilaçların azaltılması amacıyla nem kurutma işlemi uygulanabilir.
Devlet kurumlarından müzeler, arşivler sürekli nem kurutma işlemi yaptırmak zorundadır. Devlete bağlı kütüphaneler, tarihî eser niteliğinde kitapların sergilendiği özel müzayedeler zorunlu olarak nem kurutma işlemini düzenli şekilde yaptırır.
Nem Kurutmaya İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Endüstriyel alanda nem kurutma işleminin yapılmasının zorunlu olduğu alanlar vardır. Bir yandan da nem kurutma işlemi düzenli olarak yapılırsa daha kısa sürede kâr elde edecek alanlar vardır.
İnşaat sektöründe, yapı kurutması zorunlu olmayan ama yapıldığı takdirde ciddi kâr getiren bu yüzden de gerekli olan bir işlemdir. Nem, betonun içine işleyip onun olması gereken zamandan çok önce çökmesine neden olan bir hava olayıdır. Bu bakımdan binalar biter bitmez binalara uygulanan yapı kurutma işlemi binanın ömrünü ciddi derecede uzatır. Bunun yanı sıra devam eden inşaatların planlanandan kısa sürede sona erip binaların kullanıma hazır hale gelmesi yapı kurutma işlemi sayesinde olur. Kullanılan tüm malzemeler hızlıca kurutularak bina kullanıma hazır hale gelir. Üstelik bu işlemi bina tamamlanır tamamlanmaz yapmak, binada mantolama etkisi yaratır. Isınma giderlerinde ciddi düşüşler görülür. Bunun da nedeni, hane sahiplerinin evlerini ısıtmak için az bir ısıya ihtiyacı olmasıdır, duvarlar nemli olmadığı için ısınma çok çabuk gerçekleşir.
Depolama alanlarında, nem kurutma işlemi ise zorunludur. Depolar, havalandırmanın doğal olarak yapılamadığı yerlerdir. Ayrıca pencere olmadığı için de güneş ışığı almaz. Bu bakımdan nem, anormal oranlara gelir. Yükselen bağıl nem, gıda ürünlerine, elektronik eşyalara (deponun alarmı, güvenlik kamerası dahil olmak üzere), kâğıt ve kozmetik ürünlerine geri dönüşü olmayan hasarlara neden olur. Özellikle soğuk depolama yapılmayan ama aynı zamanda nemsiz ve soğuk ortam isteyen baharat ve aktar ürünlerinde nem kurutma işlemi hayatî önem taşır.
Nem Kurutma Cihazı Nasıl Kullanılır?
Nem alma cihazının kullanımından önce ortamdaki bağıl nem değeri belirlenmelidir. Bu işleme nem alma ölçümü denir. Nem alma ölçümü, higrometre ile yapılır. Higrometre, iki hazneden oluşur; bir haznede devamlı ıslak tutulan bir termometre bulunur. Islak olan hazne buharlaştıkça termometre daha düşük ısıyı gösterir. Bu şekilde havadaki bağıl nem oranı hesaplanır.
Nem alma cihazı, en kaba haliyle ortamdaki nemin yoğuşturma işleminden geçirilip su haline dönüştürülmesi ve tahliye edilmesi işlemini gerçekleştirir. Detaylı anlatmak gerekirse işlem su adımlardan geçer:
- Nem alma cihazının içerisinde nemi algılayan proses bulunur.
- Bu proses sayesinde nemli hava, buharlaştırıcı da denilen evaporatör serpantin ile cihaz içine çekilir.
- Nem burada, olabildiğince alt sıcaklığa indirir. Buz olmamasına dikkat edilerek sıvı haline getirilir.
- Nemin yoğunlaştırılıp sıvı haline getirilmesi ilk adımdır.
- Diğer adım, bu kullanılamayacak suyun tahliyesidir.
- Nemden elde edilen su, ortamın dışına borular ile taşınır. Buna tahliye işlemi denir.
- Nemin tahliye edilmesi ortadaki hava dengesini bozar. Bu nemi ideal seviyeye çekmek diğer bir aşamadır.
- İlk başlarda evaporatör ile çekilen ve soğutulan nemli hava, soğuk hava kondenser ile ısıtılır. Isıtma işlemi, nemi alınmış havaya uygulanır.
- Nemi alınan ortamın ısı dengesi olumsuz yönde değişir. Bu durumu engellemek için ortamda ideal nem dengesi sağlanmalıdır. İşlemin son aşaması da bu ideal nemin sağlanmasıdır.
- Nemi alınan ortama, nem alma cihazları ile ortam sıcaklığını biraz daha yükseltecek hava üflenir.
- Bu hava sıcaklığı işlemin uzun ömürlü olması için elzemdir.
- Sıcak havanın üflenmesi ile nem alma işlemi son bulur.
Nem alma cihazı, ortamı daha hijyenik hale getirmektedir. Tüm bakteriler ve zararlı mikroorganizmalar nemli havayı sever. Özelikle gıda depolarında, yiyeceklerin bozulması, onların bakteri ve mikroorganizmalar işgaline uğraması demektir. Nem alma, ortadaki zararlı bakteri ve mikroorganizma türemesini imkansız hal getirir. Ortamda var olan zararlı mikroorganizmaları da yok eder. Bu bakımdan depolama alanları için nem alma ve kurutma işlemi oldukça önemlidir.
Eğer duvarlarınızın içindeki nem oranı yüksekse duvarın içindeki nem; sıcaklıkla ortamın nemine karışmakta ve derecesini artırmaktadır. Buda küf oluşumuna sebebiyet verecektir. Küf mantarları nem problemi olan yerlerde ortaya çıkar ve hızla çoğalır. Küf sorununu düzeltmediğiniz taktirde zamanla küf kokusuda oluşacaktır ve solacağınız hava kalitesini bozacaktır. Duvarlarınızda ve ortamda küf oluşuma sebebiyet vericek problemi ortadan kaldırmaktayız. Yaşadığınız ortamda; Küf mantarlarının üreyebileceği ortam mevcutsa, sildiğinizde tekrar oluşmasının sebebi havada var oluşundan kaynaklıdır.
Ortam problemini düzeltene kadarda bu durumdan kurtulamamaktasınız. Boya, yalıtım, montalama gibi uygulamaların Küf mantarlarının üzerinde hiçbir olumlu etkisi yoktur. Çünkü; Küf bir mantar türüdür. Canlı bir mikroorganizmanın varlığını yok etmedikten sonra ve üreyebileceği ortamı düzeltmediğiniz taktirde asla çözüme kavuşturamazsınız. Uygulamamız ile; 2 farklı işlemle bu probleminizi çözüyoruz. İlk yaptığımız kurutma işlemi 7 gün sürüyor ve küfün oluşabileceği ortamı düzeltiyor, ikinci yapılan ozon işlemiyle havada varolan küf mantarlarını öldürerek ortamınızı tamamen düzeltiyor, kokulardan arındırıyoruz. Hem küf mantarlarının oluşabileceği ortam ortadan kalkıyor ve mevcut olanları öldürdüğümüz için sorun tamamen düzelmiş olmaktadır. Uygulamamız almanyada ve yurtdışında çok popüler bir sistem. Betonun kurutulması ve ortamın ozonla dezenfeksiyon yapılması sebebiyle küfün üreyebileceği ortamı düzeltmiş olmakta ve ortamdaki tüm mikroorganizmaların ölmesini sağlamaktayız.